Рали Твърдица-Елена 2014 - Карти на етапите


Карта рали Твърдица-Елена 2013
Свали общата карта в PDF

Коментар на специалиста - Какво представляват етапите?

СЕ 01 ДЕТЕЛИНАТА - Първи специален етап, разположен в самия град на двупосочен пътен възел. Изключително атрактивен за публиката етап с дължина от 3,16 км и каране на фарове през тъмната част на деня, тъй като феновете имат възможност да наблюдават пилотите по цялото протежение на трасето. Скороста не е голяма - през годините лидерите са постигали средна скорост от 65-67 до 78 км/час в зависимост дали трасето е конфигурирано с един или с два шикана. Нужно е изключително внимание и прецизност за преминаване през изкуствените шикани и покрай бордюрите които са от двете страни на трасето.
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 02/07 ЧУМЕРНА - Етап разположен в равнинната част на балкана върху общинска пътна мрежа свързваща гара Чумерна със село Боров Дол. В тазгодишното издание на ралито скоростна отсечка е дълга 7,35 км., като на най-дългата права е предвиден шикан. Тя е сравнително бърза и динамична. Много здрав асфалт - кара се по поречието на река Белинска, която е непосредствено до пътя, така че като първа за деня изисква голямо внимание от страна на пилотите и както се казва с преминаването на етапа екипажите влизат на "един дъх" в надпреварата.
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 03/08 ДЕВИНА - Трасе използвано също от рали Златни през годините 1976 - 1988. Такава отсечка за съжаление липсва в останалите ралита у нас, поради което не може да се сравни с друга подобна. Дължината на етапа е 13,410 км., започва от равнинната част над село Боров Дол и финишира в подножието на връх Чумерна недалеч от туристическото селище Шешкинград на 1300 м. надморско равнище, т.е. пилотите ги очаква изкачване с денивелация от около 950м. Но тъй като трасето е много тясно (маскималната широчина само на места достига до 3 м) с обратни завои и привидно бързи пасажи с множество неравности (скокове и падове), преминаващи покрай река, мощността на автомобила не е решаваща, а по-скоро важни за "бегачката" са настройките на окачването. При преминаването на Девина е необходима страхотна техника, изключителна концентрация и голямо внимание, защото почти всяка грешка се наказва безкомпромисно - с отпадане! Спечелените секунди на този етап дават важно психологическо предимство преди спускането към Буйновци.
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 04 БУЙНОВЦИ - Трасе използвано многократно също от рали Златни през годините 1976 - 1991. Невероятна отсечка с агресивно бързо спускане и вързани обратни завои с голяма денивелация, може да се сравни с друга подобна само от рали Монте карло. Започва от равнинната част под билото на Стара планина и финишира недалеч преди село Буйновци, т.е. пилотите ги очаква спускане 15км. с денивелация от около 700м.
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 05 ЕЛЕНА - Специален етап, разположен в град Елена. Изключително атрактивен за публиката етап с дължина от 2,65 км. Нужно е изключително внимание и прецизност за преминаване през изкуствените шикани и покрай бордюрите които са от двете страни на трасето.
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 06 ЕЛЕНА-ТВЪРДИЦА – Това е вече класиката в жанра - скоростен етап популярен като най-трудния етап от рали Златни пясъци в близкото минало. Много технична отсечка с атрактивни завои и здрава асфалтова настилка. Това е пътя от гр. Елена към гр. Твърдица през Елено-Твърдишкия проход. Дължината на етапа е 29,2 км. и условно може да се раздели на две части – първата /12 км. до разклона на Предела/ е изкачване от село Буйновци към билото на планината, където пилотите имат чудесна възможност да загреят за предстоящото спускане, тъй като трасето е бързо, хлъзгаво и води "завой в завой". Задължителни са високата концентрация и внимание! Втората (17 км. до гр.Твърдица) се характеризира с по-широка асфалтова настилка, бързи завои и голяма денивелация. Последните километри от етапа са много технични и стратегически, те дават възможност на пилотите буквално да се "слеят" с трасето. Преминаването на тази част от трасето (има само три незначителни прави), само по себе си концентрира и придава усещането за ритъм на състезателя. Тук може да се спечели много. Като цяло на този етап през годините са регистрирани значителни разлики между равностойни пилоти, до голяма степен се изравняват възможностите на автомобилите и неслучайно това трасе е решаващо за победа в ралито!
» Свали карта на етапа в PDF

СЕ 09 ПРЕДЕЛА - Скоростен етап, който е част от етапа Елена - Твърдица. Много технична отсечка с атрактивни завои и здрава асфалтова настилка. Това е пътя към гр. Твърдица от местноста "Хайдушка поляна", обхващащ част от билото на Стара планина. Дължината на етапа е 19,75 км. и условно може да се раздели на три части – първата /3,5 км. до разклона за Елена/ е равнинна, "върви" по билото на планината, където пилотите имат чудесна възможност да влязат в ритъм, тъй като трасето е тясно, хлъзгаво и води "завой в завой". Задължителни са високата концентрация и внимание! Втората (около 5 км. до рудник "Твърдица") се характеризира с по-широка асфалтова настилка, бързи завои и голяма денивелация. Тук голямо внимание трябва да се обърне на високата скорост. В края на този участък има няколко обратни и много технични завои, които естествено подготвят екипажа за същинската трета част на трасето. Последните 10-12 км. от етапа са много технични и стратегически, те дават възможност на пилотите буквално да се "слеят" с трасето. Преминаването на тази част от трасето (има само три незначителни прави), само по себе си концентрира и придава усещането за ритъм на състезателя.
» Свали карта на етапа в PDF

Партньори


Национална кабелна телевизия ЕВРОКОМ G drive gazprom Химически тоалетни, санитарни системи - Екотой - Сервиз ООД Домашен текстил Aglika UnyQ TV sportal.bg БНР Евроком Царевец Top Sport Nov Sport