За рали Твърдица-Елена


УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ!

На 7 и 8 юли тази година ще бъде проведено 14-то автомобилно РАЛИ "ТВЪРДИЦА" 2018. Състезанието, което миналата година отново получи най-много точки в оценката от всички ралита в България и в последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименния балкански град и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Твърдишкия Балкан. Ние от организационния комитет, съвместно с община на Твърдица и личния принос към развитието на автомобилния спорт от кмета Атанас Атанасов – кмет на Община, както и с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт и не без съдействието на спонсорите, сме подготвили едно компактно издание на рали с динамична подредба на състезателните етапи и надяваме се с перфектна организация, които да държат публиката максимално безопасно и близо до автомобилния спорт!

Рали “Твърдица” ще бъде първи кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през най-хубавия сезон на годината – лятото. Дължината на ралито 214 км от които 96.69 км са състезателни и са разделени на 7 скоростни етапа. Тази година състезанието ще се проведе официално в два. В събота (7-ми юли) от 16:00 ч. на площад Свобода в гр. Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под аплодисментите на публиката, екипажите на участващите пилоти ще се отправят за последни приготовления преди същинското начало на надпреварата. В 17:40 ч. е старта на първи скоростен етап "Предела" (23.55 км) и "Боров дол" (7 км), след които следва атрактивния градски специален етап.

През втория състезателен ден (неделя 8-ми юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 64 състезателни км. на спускане през Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. Скоростния етап 4/6 - "Чумерна", ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният "Твърдица" (24 км.), който ще стартира от разклона за хижа Чумерна и ще финишира в гр. Твърдица. След направена една обиколка в балкана, екипажите ще имат кратка почивка в зона за прегрупиране и 30 минутен сервиз, за да се подготвят за повторно атакуване на планината и борба за бонус точки в седмия етап „Твърдица“ – POWER STAGE.

По традиция още от 2005 година, съвместно с екипите на Телевизия Евроком реализираме директни излъчвания от различни моменти на състезанието. Тази година големите ни амбиции са да предаваме пряко Церемониалния старт в събота (7-ми юли) от 16:00 часа, както и пряко предаване на атрактивния градски етап.

Рали Твърдица - победители

2005
1. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансър Ево 6
2. Георги Гвоздейков - Васко Христов - Рено Клио Спорт
3. Игнат Исаев - Милен Илиев - Лада Самара

2006
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 8
2. Георги Янакиев - Петър Сивов – Субару Импреза
3. Игнат Цеков - Стефан Чолаков – Субару Импреза

2007
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 9
2. Крум Дончев - Стойко Вълчев - Мицубиши Лансър Ево 9
3. Пламен Стайков - Слав Ландов – Форд Фиеста

2008
1. Крум Дончев - Стойко Вълчев – Пежо 207 С2000
2. Пламен Стайков - Петър Илиев – Фиат Пунто
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансър Ево 9

2009
1. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 8
2. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансер Ево 9

2010
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
3. Игнат Исаев - Стефан Кордев - Мицубиши Лансер Ево 9

2011
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2Р2
3. Георги Гвоздейков - Петър Сивов - Ситроен Ц2 С1600

2012
1. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Пежо 207 С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
3. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 9

2013
1. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2 Р2 Макс

2014
1. Игнат Исаев - Милен Илиев - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тодор Славов - Петър Илиев - Фиат Пунто С2000

2015
1. Пламен Стайков - Рафи Кадир - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Антон Титов - Венцислав Мирчев - Ситроен ДС3 Р3

История

Рали “Златни пясъци” – (“Албена”) е най-престижното българско рали. В продължение на 32 години то се провежда в североизточна България, обхващайки един голям периметър от нейната територия достигайки чак до Твърдишкия балкан. Първият му старт е на 12 юни 1970 г. пред хотел “Интернационал”, а през декември 1972 г. комисията по ралитата на тогавашната Международна федерация по автомобилен спорт (ФИСА) го утвърждава за един от кръговете на европейския шампионат. Кулминацията на състезанието беше именно в Сливенския и Твърдишкия балкан. Трасетата в тази част на България съдържаха своята специфичност и правиха ралито неимоверно интересно и непредсказуемо. Точно тук се изравняваха силите на машините за сметка на уменията и техниката на управление на пилотите. В тридесет и две годишната история на рали “Златни пясъци”, етапът Твърдица-Елена остана най-дългата и трудна скоростна отсечка - 29 км., от които 13 км. макадам и 16 км. асфалт. Изборът на подходящите гуми за отсечката играеше ключова роля за спечелването й. Но най-интересното за зрителите бе стартирането от Твърдица в 1:00 след полунощ. Вижте коментарите направени от тогавашните анализатори и журналисти за тази отсечка:

Рали “Златни пясъци” – 1973
"Спорове възникнаха и около трудноста на ралито. Трябва ли да има етапи, като Твърдица – Елена? Досега никой не е успял да покрие този етап. Миналата година полският състезател Засада направи на Твърдица 4 минути закъснение. Сега рекордът принадлежи на италианеца Пинто – 2 минути закъснение."

Рали “Златни пясъци” - 1974
"Още в първите 350км. – до Твърдица, отпаднаха екипапажите от Испания, Белгия и Гърция. В следващия етап Твърдица-Елена, поради техническа повреда отпадна В. Рьол. Алтенхаймер направи закъснение от 50 минути, което го лиши от шансовете за призово място."

Рали “Златни пясъци” – 1975
"Кулминационната точка във втория кръг беше отпадането на Верини. Това стана на един от наи-трудните скоростни етапи Твърдица – Елена. Машината на Верини не издържа и той беше принуден да прекрати участието си."

В началото на 70-те години и в първите издания на ралито скоростната отсечка е изцяло на макадам. Постепенно през 73-76 г. започва асфалтиране на етапа и промяна на облика му до днешния вид. В годините на разрастване на рали “Златни пясъци”, в Твърдишкия балкан са локализирани още 3 скоростни етапа. Отсечката Буйновци – Шешкинград, мина – Девина и Чумерна. Трасета, уникални със своята специфичност и техника.

Рали Златни

Рали "Златни пясъци" 1979 г. - 1 етап:
Рали Златни 1979 г

Рали "Златни пясъци" 1980 г.:
Рали Златни 1980 г

» Изтегли публикация: "Битка в Сливенския и Еленския балкан" - 1979 г.
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 1
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 2

През 80-те години рали "Златни пясъци" е в своя разцвет на развитие и придобива голяма популярност в европейския рали шампионат именно с класическите трасета от Сливенския и Твърдишкия балкан. С появяването пък на новото тогава рали "Динамо-Сливен" веднага в маршрута са включени трасетата от Твърдица. Утвърдили вече своите качества, те не липсват във всяко ново негово издание. В началото на 90-те години ФИА започва да налага нови правила и 1990 г. се оказва последната в историята на рали "Златни пясъци" с маршрут из Твърдишкия балкан. Новите лица на европейските ралита вече са без смесена настилка асфалт-макадам. И по този повод организаторите се лишават от чара на състезанието. Постепенно маршрута се свива и напуска околностите на Твърдица.

... и така до 2005 г, когато екип от амбицирани ентусиасти решава да върне позабравената вече традиция в този регион, но в революционен варант - Рали Твърдица. Определя се интересен маршрут и часови график, подготвя се всичко по организацията и на 14 октомври същата година се развява стартовия флаг пред първия автомобил на естакадата.

До ден днешен рали "Твърдица" се радва на огромен зрителски интерес и завиден брой участващи екипажи!

Партньори


Национална кабелна телевизия ЕВРОКОМ Bobcat Спорт Тото Химически тоалетни, санитарни системи - Екотой - Сервиз ООД Домашен текстил Aglika UnyQ TV sportal.bg БНР Евроком Царевец Top Sport Nov Sport