За рали Твърдица-Елена


УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ!

На 19-21 юли тази година ще бъде проведено 15-то автомобилно РАЛИ "ТВЪРДИЦА" 2019. Състезанието, което в последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименния балкански град и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Твърдишкия Балкан. Ние от организационния комитет, съвместно с община на Твърдица и личния принос към развитието на автомобилния спорт от кмета Атанас Атанасов – кмет на Община, както и с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт и не без съдействието на спонсорите, сме подготвили едно компактно издание на рали с динамична подредба на състезателните етапи и надяваме се с перфектна организация, които да държат публиката максимално безопасно и близо до автомобилния спорт!

По традиция още от 2005 година, съвместно с екипите на Телевизия Евроком реализираме директни излъчвания от различни моменти на състезанието. Тази година големите ни амбиции са да предаваме пряко Церемониалния старт в събота (7-ми юли) от 16:00 часа, както и пряко предаване на атрактивния градски етап.

Рали Твърдица - победители

2005
1. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансър Ево 6
2. Георги Гвоздейков - Васко Христов - Рено Клио Спорт
3. Игнат Исаев - Милен Илиев - Лада Самара

2006
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 8
2. Георги Янакиев - Петър Сивов – Субару Импреза
3. Игнат Цеков - Стефан Чолаков – Субару Импреза

2007
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 9
2. Крум Дончев - Стойко Вълчев - Мицубиши Лансър Ево 9
3. Пламен Стайков - Слав Ландов – Форд Фиеста

2008
1. Крум Дончев - Стойко Вълчев – Пежо 207 С2000
2. Пламен Стайков - Петър Илиев – Фиат Пунто
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансър Ево 9

2009
1. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 8
2. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансер Ево 9

2010
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
3. Игнат Исаев - Стефан Кордев - Мицубиши Лансер Ево 9

2011
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2Р2
3. Георги Гвоздейков - Петър Сивов - Ситроен Ц2 С1600

2012
1. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Пежо 207 С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
3. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 9

2013
1. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2 Р2 Макс

2014
1. Игнат Исаев - Милен Илиев - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тодор Славов - Петър Илиев - Фиат Пунто С2000

2015
1. Пламен Стайков - Рафи Кадир - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Антон Титов - Венцислав Мирчев - Ситроен ДС3 Р3

История

Рали “Златни пясъци” – (“Албена”) е най-престижното българско рали. В продължение на 32 години то се провежда в североизточна България, обхващайки един голям периметър от нейната територия достигайки чак до Твърдишкия балкан. Първият му старт е на 12 юни 1970 г. пред хотел “Интернационал”, а през декември 1972 г. комисията по ралитата на тогавашната Международна федерация по автомобилен спорт (ФИСА) го утвърждава за един от кръговете на европейския шампионат. Кулминацията на състезанието беше именно в Сливенския и Твърдишкия балкан. Трасетата в тази част на България съдържаха своята специфичност и правиха ралито неимоверно интересно и непредсказуемо. Точно тук се изравняваха силите на машините за сметка на уменията и техниката на управление на пилотите. В тридесет и две годишната история на рали “Златни пясъци”, етапът Твърдица-Елена остана най-дългата и трудна скоростна отсечка - 29 км., от които 13 км. макадам и 16 км. асфалт. Изборът на подходящите гуми за отсечката играеше ключова роля за спечелването й. Но най-интересното за зрителите бе стартирането от Твърдица в 1:00 след полунощ. Вижте коментарите направени от тогавашните анализатори и журналисти за тази отсечка:

Рали “Златни пясъци” – 1973
"Спорове възникнаха и около трудноста на ралито. Трябва ли да има етапи, като Твърдица – Елена? Досега никой не е успял да покрие този етап. Миналата година полският състезател Засада направи на Твърдица 4 минути закъснение. Сега рекордът принадлежи на италианеца Пинто – 2 минути закъснение."

Рали “Златни пясъци” - 1974
"Още в първите 350км. – до Твърдица, отпаднаха екипапажите от Испания, Белгия и Гърция. В следващия етап Твърдица-Елена, поради техническа повреда отпадна В. Рьол. Алтенхаймер направи закъснение от 50 минути, което го лиши от шансовете за призово място."

Рали “Златни пясъци” – 1975
"Кулминационната точка във втория кръг беше отпадането на Верини. Това стана на един от наи-трудните скоростни етапи Твърдица – Елена. Машината на Верини не издържа и той беше принуден да прекрати участието си."

В началото на 70-те години и в първите издания на ралито скоростната отсечка е изцяло на макадам. Постепенно през 73-76 г. започва асфалтиране на етапа и промяна на облика му до днешния вид. В годините на разрастване на рали “Златни пясъци”, в Твърдишкия балкан са локализирани още 3 скоростни етапа. Отсечката Буйновци – Шешкинград, мина – Девина и Чумерна. Трасета, уникални със своята специфичност и техника.

Рали Златни

Рали "Златни пясъци" 1979 г. - 1 етап:
Рали Златни 1979 г

Рали "Златни пясъци" 1980 г.:
Рали Златни 1980 г

» Изтегли публикация: "Битка в Сливенския и Еленския балкан" - 1979 г.
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 1
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 2

През 80-те години рали "Златни пясъци" е в своя разцвет на развитие и придобива голяма популярност в европейския рали шампионат именно с класическите трасета от Сливенския и Твърдишкия балкан. С появяването пък на новото тогава рали "Динамо-Сливен" веднага в маршрута са включени трасетата от Твърдица. Утвърдили вече своите качества, те не липсват във всяко ново негово издание. В началото на 90-те години ФИА започва да налага нови правила и 1990 г. се оказва последната в историята на рали "Златни пясъци" с маршрут из Твърдишкия балкан. Новите лица на европейските ралита вече са без смесена настилка асфалт-макадам. И по този повод организаторите се лишават от чара на състезанието. Постепенно маршрута се свива и напуска околностите на Твърдица.

... и така до 2005 г, когато екип от амбицирани ентусиасти решава да върне позабравената вече традиция в този регион, но в революционен варант - Рали Твърдица. Определя се интересен маршрут и часови график, подготвя се всичко по организацията и на 14 октомври същата година се развява стартовия флаг пред първия автомобил на естакадата.

До ден днешен рали "Твърдица" се радва на огромен зрителски интерес и завиден брой участващи екипажи!

Партньори


Национална кабелна телевизия ЕВРОКОМ G drive gazprom Химически тоалетни, санитарни системи - Екотой - Сервиз ООД Домашен текстил Aglika UnyQ TV sportal.bg БНР Евроком Царевец Top Sport Nov Sport