За рали Твърдица-Елена


УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ!

На 14-ти, 15-ти и 16-ти юли тази година ще бъде проведено 13-тото автомобилно РАЛИ "ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА" 2017. Състезанието, което миналата година получи най-много точки в оценката от всички ралита в България и в последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименните балкански градове и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Елено–Твърдишкия Балкан. Ние от организационния комитет, съвместно с общините на град Твърдица и град Елена и личния принос към развитието на автомобилния спорт от кметовете Атанас Атанасов – кмет на Община Твърдица и инж. Дилян Млъзев – кмет на Община Елена, както и с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт и не без съдействието на спонсорите, сме подготвили едно издание на състезание с динамична подредба на състезателните етапи и надяваме се с перфектна организация, които да държат публиката максимално безопасно и близо до автомобилния спорт!

Рали “Твърдица-Елена” ще бъде трети кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през най-хубавия сезон на годината – лятото. Дължината на ралито 295 км от които 130 км са състезателни и са разделени на 10 скоростни етапа. Тази година състезанието ще се проведе официално в три дни. В петък (14-ти юли) от 21:00 ч. на площад Свобода в гр. Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под светлините на фойерверките и аплодисментите на публиката, екипажите на участващите пилоти ще се отправят за последни приготовления преди същинското начало на надпреварата. В събота (15-ти юли) предстои административен и технически преглед. Фактически ралито ще стартира в 16:20 ч. с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следват етапите „Моторспорт Академия“ и атрактивния скоростен етап в града “Хюндай“.

През втория състезателен ден (неделя 17-ти юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. Скоростния етап 5 - "Чумерна", ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният "Буйновци" (19.90 км.), който ще стартира от разклона за хижа Чумерна и ще финишира малко преди село Буйновци. Следват две преминавания на абсолютно новия за ралито етап "Лазарци", разделени с време за обслужване в изнесена сервизна зона, след което предстои едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена, където зрителите ще могат да разгледат колите от близо. Но с това не свършва всичко! След почивката в Елена на екипажите ще се наложи да карат "Елена-Твърдица" - цели 29 км и така нареченият "Power stage" - етап "Предела" (24 км.), като старта на същия е отново на разклона за хижа "Чумерна", но този път спускането е към Твърдица. Новостите в рали "Твърдица Елена" и през 2017 година няма да липсват. Другото ново, както вече се спомена е двукратното преминаване на етапа Яковци, който преминава край живописния пейзаж на язовир "Йовковци" и финишира в предградията на град Елена.

По традиция още от 2005 година, съвместно с екипите на Телевизия Евроком реализираме директни излъчвания от различни моменти на състезанието. Тази година големите ни амбиции са да предаваме пряко Церемониалния старт в петък (14-ти юли) от 21:00 часа, на следващия ден събота (15-ти юли) директни излъчвания от някои от специални, а в неделя (16-ти юли) ще бъде излъчен на живо Power Stage и непосредствено след това и награждаването на победителите.

Рали Твърдица - победители

2005
1. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансър Ево 6
2. Георги Гвоздейков - Васко Христов - Рено Клио Спорт
3. Игнат Исаев - Милен Илиев - Лада Самара

2006
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 8
2. Георги Янакиев - Петър Сивов – Субару Импреза
3. Игнат Цеков - Стефан Чолаков – Субару Импреза

2007
1. Ясен Попов - Дилян Попов - Мицубиши Лансър Ево 9
2. Крум Дончев - Стойко Вълчев - Мицубиши Лансър Ево 9
3. Пламен Стайков - Слав Ландов – Форд Фиеста

2008
1. Крум Дончев - Стойко Вълчев – Пежо 207 С2000
2. Пламен Стайков - Петър Илиев – Фиат Пунто
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансър Ево 9

2009
1. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 8
2. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Мицубиши Лансер Ево 9

2010
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
3. Игнат Исаев - Стефан Кордев - Мицубиши Лансер Ево 9

2011
1. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
2. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2Р2
3. Георги Гвоздейков - Петър Сивов - Ситроен Ц2 С1600

2012
1. Петър Гьошев - Димитър Спасов - Пежо 207 С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Пежо 207 С2000
3. Пламен Стайков - Слав Ландов - Мицубиши Лансер Ево 9

2013
1. Димитър Илиев - Янаки Янакиев - Шкода Фабия С2000
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тихомир Стратиев - Добрин Борисов - Ситроен Ц2 Р2 Макс

2014
1. Игнат Исаев - Милен Илиев - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Крум Дончев - Петър Йорданов - Форд Фиеста Р5
3. Тодор Славов - Петър Илиев - Фиат Пунто С2000

2015
1. Пламен Стайков - Рафи Кадир - Мицубиши Лансер Ево 9
2. Георги Василев - Стефан Добрев - Мицубиши Лансер Ево 9
3. Антон Титов - Венцислав Мирчев - Ситроен ДС3 Р3

История

Рали “Златни пясъци” – (“Албена”) е най-престижното българско рали. В продължение на 32 години то се провежда в североизточна България, обхващайки един голям периметър от нейната територия достигайки чак до Твърдишкия балкан. Първият му старт е на 12 юни 1970 г. пред хотел “Интернационал”, а през декември 1972 г. комисията по ралитата на тогавашната Международна федерация по автомобилен спорт (ФИСА) го утвърждава за един от кръговете на европейския шампионат. Кулминацията на състезанието беше именно в Сливенския и Твърдишкия балкан. Трасетата в тази част на България съдържаха своята специфичност и правиха ралито неимоверно интересно и непредсказуемо. Точно тук се изравняваха силите на машините за сметка на уменията и техниката на управление на пилотите. В тридесет и две годишната история на рали “Златни пясъци”, етапът Твърдица-Елена остана най-дългата и трудна скоростна отсечка - 29 км., от които 13 км. макадам и 16 км. асфалт. Изборът на подходящите гуми за отсечката играеше ключова роля за спечелването й. Но най-интересното за зрителите бе стартирането от Твърдица в 1:00 след полунощ. Вижте коментарите направени от тогавашните анализатори и журналисти за тази отсечка:

Рали “Златни пясъци” – 1973
"Спорове възникнаха и около трудноста на ралито. Трябва ли да има етапи, като Твърдица – Елена? Досега никой не е успял да покрие този етап. Миналата година полският състезател Засада направи на Твърдица 4 минути закъснение. Сега рекордът принадлежи на италианеца Пинто – 2 минути закъснение."

Рали “Златни пясъци” - 1974
"Още в първите 350км. – до Твърдица, отпаднаха екипапажите от Испания, Белгия и Гърция. В следващия етап Твърдица-Елена, поради техническа повреда отпадна В. Рьол. Алтенхаймер направи закъснение от 50 минути, което го лиши от шансовете за призово място."

Рали “Златни пясъци” – 1975
"Кулминационната точка във втория кръг беше отпадането на Верини. Това стана на един от наи-трудните скоростни етапи Твърдица – Елена. Машината на Верини не издържа и той беше принуден да прекрати участието си."

В началото на 70-те години и в първите издания на ралито скоростната отсечка е изцяло на макадам. Постепенно през 73-76 г. започва асфалтиране на етапа и промяна на облика му до днешния вид. В годините на разрастване на рали “Златни пясъци”, в Твърдишкия балкан са локализирани още 3 скоростни етапа. Отсечката Буйновци – Шешкинград, мина – Девина и Чумерна. Трасета, уникални със своята специфичност и техника.

Рали Златни

Рали "Златни пясъци" 1979 г. - 1 етап:
Рали Златни 1979 г

Рали "Златни пясъци" 1980 г.:
Рали Златни 1980 г

» Изтегли публикация: "Битка в Сливенския и Еленския балкан" - 1979 г.
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 1
» Изтегли часови график 1986 г. - нощни етапи - част 2

През 80-те години рали "Златни пясъци" е в своя разцвет на развитие и придобива голяма популярност в европейския рали шампионат именно с класическите трасета от Сливенския и Твърдишкия балкан. С появяването пък на новото тогава рали "Динамо-Сливен" веднага в маршрута са включени трасетата от Твърдица. Утвърдили вече своите качества, те не липсват във всяко ново негово издание. В началото на 90-те години ФИА започва да налага нови правила и 1990 г. се оказва последната в историята на рали "Златни пясъци" с маршрут из Твърдишкия балкан. Новите лица на европейските ралита вече са без смесена настилка асфалт-макадам. И по този повод организаторите се лишават от чара на състезанието. Постепенно маршрута се свива и напуска околностите на Твърдица.

... и така до 2005 г, когато екип от амбицирани ентусиасти решава да върне позабравената вече традиция в този регион, но в революционен варант - Рали Твърдица. Определя се интересен маршрут и часови график, подготвя се всичко по организацията и на 14 октомври същата година се развява стартовия флаг пред първия автомобил на естакадата.

До ден днешен рали "Твърдица" се радва на огромен зрителски интерес и завиден брой участващи екипажи!

Партньори


Домашен текстил Aglika Национална кабелна телевизия ЕВРОКОМ UnyQ TV Спорт Тото Химически тоалетни, санитарни системи - Екотой - Сервиз ООД Уникомс Трейдинг ООД mobile.bg sportal.bg БНР Евроком Царевец Канал 6 - Телевизията на Сливен Gong.BG Top Sport Nov Sport